top of page
  • _

Wat kan het Voorjaar met je doen?


Het is Lente! 


Ondanks het dikke pak sneeuw vanochtend is de natuur al helemaal in rep en roer, alle energie die zich in de winter heeft teruggetrokken in de aarde komt weer in beweging.

Dat geldt ook voor ons!


Volgens de TCM ( Traditionele Chinese Geneeskunde) staat de lente voor het element hout.


Houtstaat voor groei en ontwikkeling,voor  de kleur groen: nieuw blad aan de boom , nieuw leven.

De organen die bij het hout element horen zijn: Lever en galblaas

Voor ons mensen betekent deze periode vaak het houden van de grote schoonmaak, nieuwe plannen maken en uitvoeren.

Hoe kan het dan dat je met al je goede voornemens en plannen soms helemaal niet vooruit komt?


De overgangsperiode van winter naar lente brengt  namelijk  een aantal veel voorkomende verschijnselen met zich mee.  

Herken jij dit?

In het voorjaar komt veel voorjaarsmoeheid voor, hoofdpijn,oogklachten ,pijnlijke spieren,rugklachten,  allergieën, lusteloosheid, geen fut hebben om je plannen uit te voeren, depressieve gevoelens, prikkelbaarheid, frustratie en vaak ook een toename van je lichaamsgewicht.

( over frustratie gesproken :-) )


De functie van je lever is ontgiften en ontslakken, je kunt je nu misschien voorstellen dat dit orgaan het in deze periode  juist extra zwaar heeft . In de winter zijn we namelijk vaak minder actief en eten over het algemeen "zwaarder"dan anders.Dat moet allemaal weer opgeruimd worden.


Als je lichaam de toxinen niet zo goed kwijt kan, ontstaan er diverse verschijnselen die je eerder niet zo duidelijk  had: je huid voelt droger en jeukerig aan dan anders en ziet er vaak bleek en dof uit.


Wat kun je daar aan doen?

Je kunt je lichaam een handje helpen door het nemen van een reingingskuur, lichaamsmassage, gezichts-en lichaamspakkingen, voedingsaanpassingen en lichaamsbeweging.Ga gewoon eens zoeken op internet welke mogelijkheden er zijn voor reinigingskuren. Ik ga er zelf eentje uitproberen en als het bevalt zal ik het zeker in mijn assortiment gaan opnemen.

Om even alle knopen en stagnaties uit je systeem te halen werkt Zen Shiatsu super, probeer het maar eens.Nog een tip als je oogklachten hebt:


Geef ontspanning aan je ogen door beide handpalmen krachtig tegen elkaar te wrijven tot ze warm zijn ( je handen om een kop warme thee leggen werkt ook goed) 

Sluit je ogen en plaats je handen als kommetjes over je ogen zonder dat druk uitoefent op je oogbollen.

Denk aan iets leuks en geniet van de warmte van je handen.

2 views0 comments

Recent Posts

See All

goede voornemens?

Elk jaar nemen we ons weer nieuwe dingen voor; we willen gezonder leven, afvallen, meer rust,tijd voor elkaar enz enz. Vaak al na de eerste maand vervallen we weer in ons oude patroon en is het opeens

Commenti


bottom of page